Selecteer een pagina

Het moment en de schade

Op het moment dat de eerste seksuele handelingen worden gedaan raakt je innerlijk verscheurd en gefragmenteerd. Op dat moment verandert je wereld. Alle geleerde regels zijn niet meer van toepassing. Ja en nee doet tegelijk zijn intrede. Ik wil het wel, ik wil het niet. Of: ik wil het niet, maar ik doe het wel. Het is een moment waar ontstaat dat je niet meer kan praten, je bevriest, je kunt geen woorden meer vinden en uitbrengen voor wat je meemaakt. Dat moment van verstomming zal blijven totdat je dat moment later in je leven terugvindt en iemand je helpt weer te praten. Bij een seksuele relatie als kind, ongevraagd, ontstaat er schade. Het is het moment dat je wordt toegeëigend en je niet meer van jezelf bent. Je bent bezet geraakt door iets waar jezelf niet voor koos. De dader heeft zich tussen jou en jezelf genesteld. Je wordt onvrij en slaaf. Na het moment is dit alles verpakt in een hoes van schaamte en schuld waarop in grote letters staat……. GEHEIM!!

De schade die op dat moment ontstaat: je raakt een deel van jezelf kwijt, je raakt innerlijk verdeeld, gespleten. Door de tegenstellingen zonder antwoord. Om de tegenstellingen op te lossen heb je snel iemand van buitenaf nodig die je daarbij helpt. Als die er niet is, probeer je het zelf. Maar tussen jou en jezelf zit de dader. Zonder hulp blijf je daarmee bewust of onbewust bezig. De schade is dat de innerlijke verdeeldheid oorzaak is van: onmacht, leven in een trauma, traumaseksualiteit, psychische dwarslaesie.

Traumaseksuologie

Traumaseksuologie is de wetenschap die de verbinding onderzoekt tussen een schokkende ervaring en seksualiteit. Deze verbinding wordt gelegd bij seksueel misbruik van een kind.
Dit heeft ernstige (na) effecten op de innerlijke structuur van een kind. De effecten hiervan beïnvloeden de ontwikkeling en zijn later waarneembaar in de volwassenheid. Traumaseksuologie beschrijft zowel effecten van de schokkende gebeurtenis alsmede de seksuele, lichamelijke en psychische schade die optreedt in de staat van shock